عراقچی: هیچ توافقی که در آن غنیسازی وجود نداشته باشد، نخواهیم داشت
وزیر خارجه ایران میگوید در مذاکرات بعدی ایران با آمریکا «ما هیچ توافقی که در آن غنیسازی وجود نداشته باشد، نخواهیم داشت».
عباس عراقچی امروز شنبه ۲۱ تیرماه در سخنرانی برای رؤسای نمایندگیهای خارجی در تهران همچنین گفت «اشتباه بزرگ» سه کشور اروپایی طرف برجام این است که فکر میکنند مکانیسم ماشه (بازگشت خودکار تحریمها) به آنها قدرت بازیگری در موضوع هستهای ایران را میدهد.
او همچنین تأکید کرد که همکاریهای تهران با آژانس متوقف نشده، اما «بهدلیل واقعیاتی که الان روی زمین وجود دارد و تحولاتی که رخ داده، این همکاریها شکل جدیدی خواهد داشت».
عباس عراقچی اما در مورد بازگشت بازرسان آژانس به ایران اظهارنظر نکرد و فقط گفت: «اینکه بازرسان آژانس بتوانند به مراکز هستهای نزدیک شوند، برای ما هم جنبۀ امنیتی دارد که باید بررسی شود و هم ایمنی خود بازرسان هم موضوعیت دارد که باید بررسی شود.»
بهگفتۀ او، خطر اشاعه مواد رادیواکتیو در سایتهای هستهای که هدف حملات اسرائیل و آمریکا قرار گرفتهاند، «جدی است». عراقچی با این حال جزئیات بیشتری در این باره بیان نکرد.
وزیر امور خارجه ایران در بخش دیگری از سخنانش تصور طرفهای اروپایی توفق برجام را که مکانیسم ماشه (اسنپبک) به آنها قدرت بازیگری در موضوع هستهای ایران را میدهد، «یک برداشت کاملاً اشتباه» خواند.
او توضیح بیشتری دربارۀ اشتباه بودن این موضوع نداد، اما به آلمان و فرانسه و بریتانیا بار دیگر هشدار داد که استفادۀ آنها از مکانیسم ماشه «به معنی پایان نقش اروپا در موضوع هستهای ایران است».
بر اساس این مکانیسم، تمام تحریمهای سازمان ملل که در چارچوب برجام برداشته شده بود، در صورت اعلام عدم پایبندی ایران توسط یکی از طرفهای غربی، دوباره اعمال خواهد شد.
اکسیوس: پوتین به ایران گفته است طرح «غنیسازی صفر» آمریکا را بپذیرد
اکسیوس بهنقل از منابع خود خبر داد که ولادیمیر پوتین به دونالد ترامپ و مقامات جمهوری اسلامی گفته است از توافقی هستهای که در آن ایران امکان غنیسازی اورانیوم نداشته باشد، حمایت میکند.
این وبسایت خبری امروز شنبه ۲۱ تیرماه در گزارش خود بهنقل از سه مقام اروپایی و یک مقام اسرائیلی نوشت که مسکو مقامات تهران را تشویق کرده است که با «غنیسازی صفر» موافقت کنند.
بهنوشتۀ اکسیوس، دو منبع دیگر نیز گفتهاند روسها دولت اسرائیل را نیز در جریان موضع پوتین دربارۀ غنیسازی اورانیوم ایران قرار دادهاند و یک مقام ارشد اسرائیلی هم گفته است: «میدانیم که این همان چیزی است که پوتین به ایرانیها گفته است.»
براساس این گزارش، پوتین در تماسهای هفتۀ پیش خود با دونالد ترامپ و امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، نیز این موضع را تکرار کرده است.
کرملین و کاخ سفید هنوز در این باره بهطور رسمی واکنش نشان ندادهاند و اکسیوس میگوید دفتر نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل نیز از اظهارنظر در این باره خودداری کرده است. مقامات رسمی تهران نیز تا این لحظه واکنشی به این گزارش ابراز نکردهاند اما خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، ساعتی پس از انتشار گزارش اکسیوس ادعا کرد یک منبع آگاه این موضوع را تکذیب کرده است.
روسیه تاکنون اصلیترین حامی دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در موضوع هستهای بوده است؛ هرچند در جریان جنگ ۱۲ روزه اسرائیل با ایران و بمباران سایتهای هستهای کلیدی ایران توسط نیروی هوایی آمریکا، مسکو صرفاً به صدور بیانیههای مطبوعاتی در حمایت از تهران بسنده کرد.
اکسیوس بهنقل از منابع خود افزوده است که روسیه بهطور علنی و محرمانه اعلام کرده که در صورت حصول توافق ایران و آمریکا، آماده است اورانیوم غنیشدۀ ایران را از کشور خارج کند و سپس اورانیوم ۳٫۶۷ درصدی برای تولید برق هستهای و مقادیر اندکی اورانیوم ۲۰ درصدی برای رآکتور تحقیقاتی تهران و تولید ایزوتوپهای هستهای در اختیار ایران قرار دهد.
آمار پزشکی قانونی: ۹۴۳ کشته و هشت مفقودی در حملات اسرائیل
سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز شنبه از تعداد قربانیان جنگ ایران و اسرائیل در کشور آماری جدید ارائه کرد.
به گفته اصغر جهانگیر، سخنگوی این قوه، بر اساس آمار پزشکی قانونی، در جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل ۹۴۳ نفر جان خود را از دست داده و هشت نفر هم در حال حاضر مفقود هستند.
همین مقام روز دوشنبه، ۹ تیر، بر اساس آخرین دادههای پزشکیِ قانونی، ۹۳۵ نفر را جانباخته جنگ اعلام کرده و اضافه کرده بود که در میان کشتهشدگان، ۳۸ کودک و ۱۰۲ زن دیده میشود.
اما ارائه این آمار تازه در حالی است که هفته گذشته سعید اوحدی، رئیس بنیاد شهید، خبر داد که تعداد قربانیان جنگ اخیر ۱۰۶۰ نفر بوده و احتمال بالا رفتن آمار تا ۱۱۰۰ هم هست.
مقامات تهران هنوز آمار تفکیکی از شمار غیرنظامیان کشتهشده در حملات اسرائیل ارائه نکردهاند و مشخص نیست که چه تعداد از کشتهها از نیروهای نظامی بودهاند.
اصغر جهانگیر روز شنبه همچنین گفت که در حمله اسرائیل به زندان اوین در شمال تهران پنج زندانی با جرائم مالی کشته شده و تعدادی زندانی دیگر نیز از اوین گریختهاند. او به تعداد دقیق زندانیهای فراری اشاره نکرد.
روز دوم تیرماه، یک روز پیش از اعلام آتشبس جنگ ۱۲ روزه، برخی نقاط تهران شاهد سنگینترین حملات اسرائیل بود، از جمله زندان اوین که اسرائیل حمله به آن را بهعنوان حمله به یکی از «نهادهای سرکوب» توصیف کرد، اما هنوز توضیح بیشتری در این باره نداده است.
سخنگوی قوه قضاییه هم روز شنبه به نگرانیها درباره وضع زندانیان سیاسی پس از حمله اسرائیل پاسخ نداده و تنها گفته است: «با همکاری شرکت واحد، اتوبوسهایی آماده شد و بلافاصله زندانیان از محل خارج شدند تا مشکلی برای آنها پیش نیاید؛ لذا در این رابطه این موضوع را که فردی نتوانسته و یا اجازه نداشته با خانواده خود تماس بگیرد، تکذیب میکنیم.»
در شش هفته گذشته ۸۰۰ فلسطینی در صف غذا جان باختهاند
اداره حقوق بشر سازمان ملل روز جمعه اعلام کرد که در شش هفته گذشته، از پایان ماه مه، تاکنون دستکم ۷۹۸ فلسطینی در باریکه غزه جان خود را در صفهای غذا و آذوقه از دست دادهاند.
در همین حال خبرگزاری فرانسه خبر داد که روز جمعه نیز ده نفر دیگر در انتظار دریافت سهمیه غذا در غزه جان باختهاند که باید آنها را به آمار سازمان ملل افزود.
این صدها نفر در نزدیکی مراکز توزیعی کشته شدهاند که بنیاد بشردوستانه غزه به راه انداخته است، بنیادی که از حمایت اسرائیل و آمریکا برخوردار است و قرار بوده است که جای کمکرسانی توسط سازمان ملل را بگیرد.
این در حالی است که برخی از بزرگترین گروههای حقوق بشری در چند ماه گذشته این بنیاد را متهم کردهاند که اصول بیطرفی بشردوستانه را نقض کرده و «احتمالا در جنایت جنگی مشارکت داشته است».
بیش از دو میلیون ساکن باریکه غزه در بحران انسانی گرسنگی و بیماری به سر میبرند.
وقفه در پیشرفت مذاکرات آتشبس غزه به دلیل پیشنهادهای اسرائیل
خبرگزاری فرانسه روز شنبه به نقل از «دو منبع فلسطینی» گزارش داد که اصرار اسرائیل بر نگه داشتن بخشی از نیروهایش در باریکه غزه باعث وقفه در پیشرفت مذاکرات برای آتشبس در این منطقه شده است.
گروه افراطی حماس روز چهارشنبه هفته گذشته اعلام کرده بود که در مذاکرات جاری برای آتشبس، چندین مسئله مورد اختلاف وجود دارد، از جمله ارسال کمکهای بشردوستانه، خروج نیروهای اسرائیلی از نوار غزه و ارائه «تضمینهای واقعی برای آتشبس دائم».
حال خبرها حاکی از آن است که در مذاکرات غیرمستقیم اسرائیل با حماس که یکشنبه هفته گذشته در قطر آغاز شد به دلیل اصرار دولت بنیامین نتانیاهو بر ماندن نیروهای ارتش در غزه وقفه افتاده است.
دولت دونالد ترامپ پیشنهادی برای برقراری آتشبس ۶۰ روزه را به طرفین جنگ غزه ارائه داده که بر اساس گزارشها، شامل آزادی ۱۰ گروگان زنده به همراه اجساد ۱۸ گروگان دیگر در ازای آزادی تعدادی از زندانیان فلسطینی است.
آقای نتانیاهو نیز روز پنجشنبه گفت که احتمالاً اسرائیل و حماس وارد یک آتشبس ۶۰ روزه خواهند شد، که میتوان از آن به عنوان فرصتی برای پایان دادن به درگیری استفاده کرد.
او همچنین بار دیگر وعده شکست دادن حماس را مطرح کرد و گفت با این اقدام گروگانها را بازمیگرداند.
والاستریت جورنال: در صورت حرکت ایران به سمت بمب، ترامپ از حمله جدید اسرائیل حمایت میکند
روزنامه والاستریت جورنال به نقل از مقامهای ارشد آمریکا و اسرائیل گزارش داد که در دیدار اخیر رهبران این دو کشور، دونالد ترامپ به بنیامین نتانیاهو گفته است در صورتی که تهران «حرکت به سوی ساخت سلاح هستهای را از سر بگیرد» مخالفتی با حملات دوباره اسرائیل با ایران ندارد.
آقای ترامپ در اظهارات علنی خود در شامگاه سهشنبه در کاخ سفی و در آغاز ضیافت شام با بنیامین نتانیاهو گفته بود که امیدوار است مجبور به حمله دوباره به ایران نشود.
با این حال به نوشته والاستریت جورنال، بنیامین نتانیاهو بعدا در گفتوگوهای خصوصی به او گفت که اگر ایران «حرکت به سمت سلاح هستهای را از سر بگیرد»، اسرائیل حملات نظامی بیشتری علیه ایران انجام خواهد داد؛ بنابر این گزارش، دونالد ترامپ نیز در پاسخ گفت که خواهان یک توافق دیپلماتیک با تهران است، اما در غیر این صورت با طرح اسرائیل مخالفتی ندارد.
یک مقام ارشد اسرائیلی که والاستریت جورنال نام او را ذکر نکرده به این روزنامه گفت که تهران به دلیل خساراتی که بمبهای سنگرشکن آمریکا به دو سایت فردو و نطنز زد قادر به بازیابی ذخایر اورانیوم غنیشده از این دو تاسیسات نیست اما اسرائیل به این نتیجه رسیده که بخشی از ذخایر اورانیوم غنیشده ایران که در سایت اصفهان بود در حملات از بین نرفته و جمهوری اسلامی میتواند با تلاش قابل توجه مقداری از این ذخایر را بازیابی کند.
این مقام ارشد اسرائیلی افزوده است که کشورش به سرعت متوجه هرگونه تلاش ایران برای بازیابی اورانیوم از سایت اصفهان خواهد شد.
علی طائب، از مسئولان پیشین قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران، «فوت کرد»
سپاه پاسداران بدون اشاره به جزئیات از فوت علی طائب، نماینده پیشین خامنهای در قرارگاه ثارالله سپاه، خبر داده و فرماندهکل سپاه نیز درگذشت او را تسلیت گفته است.
سپاه پاسداران درباره زمان و علت فوت علی طائب هیچ توضیحی ارائه نکرده است. با این حال به نوشته روزنامه شرق، مرگ او روز پنجشنبه ۱۹ تیر رخ داده است.
محمد پاکپور، فرمانده کل جدید سپاه پاسداران که در پی کشته شدن حسین سلامی به این سمت منصوب شد، در پیامی بدون اشاره به جزئیات، فوت علی طائب را به برادرش حسین طائب تسلیت گفت.
دو برادر علی طائب در سالهای اخیر از مسئولان ارشد امنیتی در جمهوری اسلامی بودهاند؛ حسین طائب، رئیس پیشین سازمان اطلاعات سپاه و مشاور فعلی فرماندهکل سپاه پاسداران، و مهدی طائب، رئیس «قرارگاه عمار».
«بازداشت دستکم ۲۱ نوکیش مسیحی در ایران» پس از آتشبس با اسرائیل
سازمان «ماده ۱۸» که خبرهای مسیحیان در ایران را پوشش میدهد روز جمعه گزارش داد که در هفتههای اخیر و پس از اعلام آتشبس میان اسرائیل و ایران ماموران وزارت اطلاعات دستکم ۲۱ شهروند مسیحی را بازداشت کردهاند.
به گفته این نهاد حقوق بشری، بازداشت این شهروندان در شش شهر تهران، کرمان، کرمانشاه، رشت، ارومیه و ورامین صورت گرفته است.
در این گزارش اشارهای به جزئیات بیشتر، از جمله هویت بازداشت شدگان و زمان دقیق دستگیری آنها، نشده است.
همچنین به گفته سازمان «ماده ۱۸»، برخی از این شهروندان مسیحی با اتهاماتی مواجه شدهاند که در مصوبه جدید مجلس شورای اسلامی تحت عنوان «تشدید مجازات جاسوسان» مطرح شده است.
تصویب طرح موسوم به «تشدید مجازات جاسوسان و همکاران با رژیم صهیونیستی و کشورهای متخاصم» در مجلس شورای اسلامی با موجی از واکنشها روبهرو شد و از جمله ۵۷ حقوقدان در بیانیهای آن را «فاجعهای بزرگ» برای نظام قانونی و قضایی ایران خواندند.
شورای نگهبان در روزهای اخیر این مصوبه را به دلیل برخی ابهامات و ایرادات به مجلس بازگردانده است.
اعلام جرم علیه مصطفی کواکبیان پس از اظهارات او درباره کاترین شکدم
صداوسیمای جمهوری اسلامی اظهارات مصطفی کواکبیان، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی، را «زشت و دروغ» خواند و قوه قضاییه جمهوری اسلامی نیز بدون ذکر نام، از اعلام جرم علیه او خبر داد.
مصطفی کواکبیان شامگاه پنجشنبه در برنامه «میزگرد» در شبکه خبر مدعی شده بود که کاترین شکدم در سفرهای خود به ایران «با ۱۲۰ نفر از افراد بسیار مهم» رابطه جنسی داشته است.
روابط عمومی صداوسیما روز جمعه در اطلاعیهای این اظهارات را «غیرمستند» و «ادعایی زشت و دروغ به بهانه مبارزه با نفوذ» خواند.
مرکز رسانه قوه قضاییه جمهوری اسلامی نیز با اشاره به «ادعای مجهول یک فعال سیاسی و نماینده پیشین مجلس در یک برنامه تلویزیونی»، اعلام کرد که «مقام قضایی» ضمن احضار او دستور داد که این فرد مدارک و مستندات ادعای خود را ارائه دهد «که تا کنون هیچ سند و مدرک معتبری بابت ادعای صورت گرفته ارائه نشده است».
بر اساس این گزارش، دادستانی تهران علیه مصطفی کواکبیان به دلیل «این ادعای بدون سند و تشویش اذهان عمومی» اعلام جرم کرد و پرونده قضایی تشکیل داد.
کاترین پرز-شکدم، تحلیلگر یهودی زاده فرانسه و همچنین دارای تابعیت بریتانیا در مطلبی که نوامبر ۲۰۲۱ در وبسایت تایمز اسرائیل منتشر شد نسبت به یهودیستیزی سران جمهوری اسلامی و همچنین برنامه هستهای ایران هشدار داد.
خانم شکدم بین سالها ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۷ چند بار به ایران سفر کرده و مطالبی به قلم او در رسانههای حکومتی، از جمله وبسایت رهبر جمهوری اسلامی، منتشر شده بود؛ به نوشته خبرگزاری تسنیم، او در مجموع سفرهای خود ۱۸ روز در ایران حضور داشت.
خانم شکدم در سال ۱۴۰۰ در مصاحبه با بیبیسی فارسی «جاسوسی برای اسرائیل» و درخواست مقامهای جمهوری اسلامی برای «رابطه» را به شدت رد کرده بود.
علی لاریجانی: در حال بررسی پیامهای آمریکا برای ازسرگیری مذاکرات هستیم
علی لاریجانی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی، میگوید تهران در حال بررسی پیامهای آمریکا برای ازسرگیری مذاکرات است.
بهگزارش کانال خبری الجزیره، علی لاریجانی امروز ۲۰ تیرماه در گفتوگو با این شبکه گفت: «در حال بررسی پیامهایی هستیم که از واشینگتن دربارهٔ ازسرگیری مذاکرات دریافت کردهایم.»
مشاور علی خامنهای همچنین افزود: «پس از جنگی که علیه ما صورت گرفت، دیگر هیچ اعتمادی به ایالات متحده آمریکا نداریم.»
مشاور رهبر جمهوری اسلامی ۱۱ فروردین امسال، پیش از شروع مذاکرات ایران و آمریکا بر سر برنامهٔ هستهای تهران، گفته بود که در صورت اقدام نظامی آمریکا یا اسرائیل علیه ایران، «مردم فشار میآورند» و ساخت بمب اتمی «توجیه ثانویه پیدا میکند».
این مذاکرات از ۲۳ فروردین در مسقط آغاز شد و قرار بود دور ششم آن ۲۵ خرداد در مسقط برگزار شود که بهدلیل شروع حملات اسرائیل به ایران لغو شد. پس از پایان هر نشست دو طرف از پیشرفت مذاکرات میگفتند اما شرط آمریکا برای توافق، یعنی توقف غنیسازی در ایران، و در مقابل اصرار طرف ایرانی بر غنیسازی باعث به درازا کشیده شدن مذاکرات شده بود.