سقوط تولید نفت ایران در میانهٔ جنگ با اسرائیل
آژانس بینالمللی انرژی میگوید تولید روزانهٔ نفت ایران در ماه گذشتهٔ میلادی، همزمان با جنگ ایران و اسرائیل، نسبت به ماه پیش از آن ۴۰۰ هزار بشکه افت کرد.
براساس تازهترین گزارش ماهانهٔ این آژانس، تولید روزانهٔ نفت ایران در ماه مه سه میلیون و ۴۸۰ هزار بشکه بود اما در ماه ژوئن به سه میلیون و ۸۰ هزار بشکه سقوط کرد.
براساس این گزارش، قیمت نفت خام شاخص بهطور متوسط در ماه ژوئن حدود ۷ دلار در هر بشکه افزایش یافت و در بازه وسیعی بین ۶۵ دلار تا ۸۰ دلار در هر بشکه معامله شد. حملات هوایی اسرائیل به ایران در میانهٔ ماه باعث جهش قیمتها شد و قیمت نفت شاخص دریای شمال بهطور موقت از ۸۰ دلار در هر بشکه عبور کرد و پس از اعلام آتشبس به سطوح پیش از این جنگ بازگشت.
میرحسین موسوی میگوید همبستگی مردم در جنگ بهمعنای تأیید حکومت نیست
میرحسین موسوی، از رهبران «جنبش سبز» که از بهمن ۱۳۸۹ در زندان خانگی به سر میبرد، میگوید «وضعیت تلخی» که در جنگ میان ایران و اسرائیل برای کشور پیش آمد، «نتیجهٔ یک رشته خطاهای بزرگ بود».
آقای موسوی در بیانیهای که روز جمعه ۲۰ تیرماه منتشر شد، با اشاره بر «همبستگی و ایستادگی» مردم «در عین رنجیدگیهای عمیق» در ایام جنگ، تأکید کرد «اینک، پس از سپری شدن آن روزها، هولناک خواهد بود اگر کسانی با رؤیاپردازی واکنش جامعه را تأییدی بر شیوهٔ حکمرانی ناکارآمدشان بپندارند یا جلوه دهند».
میرحسین موسوی در بیانیهٔ خود، با تأکید بر اینکه «ساختار کنونی نظام نماینده همهٔ ایرانیان نیست»، بار دیگر خواستار برگزاری رفراندوم برای تأسیس مجلس مؤسسان قانون اساسی شد؛ خواستهای که سال ۱۴۰۱ در میانهٔ اعتراضات جنبش «زن زندگی آزادی» برای اولین بار آن را مطرح کرده بود.
گزارش کامل را در لینک زیر بخوانید.
از نگاه نیوزویک: چهار نشانهٔ احتمال ازسرگیری جنگ ایران و اسرائیل
نشریه نیوزویک چهار نشانه را به عنوان دلایل احتمالی برای ازسرگیری درگیری نظامی اسرائیل و ایران تشریح کرده است.
این نشریه آمریکایی روز پنجشنبه، ۱۹ تیر، نوشت هم ایران و هم اسرائیل به سرعت در حال تجدید قوای نظامی خود هستند؛ ایران به بازسازی پدافند آسیبدیده خود روی آورده و به فکر خرید سامانههای موشکی از کشورهای دوست برای پدافندش افتاده است.
اسرائیل نیز در کنار تجهیز بیشتر به مهمات پیشرفته و سیستمهای دفاع موشکی دقیق برای جایگزینی با تسلیحاتی که در جنگ اخیر به کار برد، تحرکات در منطقه از جمله گشتهای هوایی در لبنان را افزایش داده و نیروهای ذخیره بیشتری را برای پشتیبانی از نیروهای خط مقدم و غیرنظایمیان دوباره فعال کرده است.
ابهام در مورد میزان آسیب وارده به برنامه هستهای ایران در نتیجه حملات آمریکا و اسرائیل آن هم در شرایطی که ایران هنوز بر ادامه غنیسازی اورانیوم و توسعه سانتریفیوژها اصرار دارد و همزمان بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تأسیساتش را تعلیق کرده، دومین دلیل برای احتمال تکرار درگیری نظامی از نگاه نیوزویک است بهویژه اینکه هنوز افق روشنی برای مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا نیز بر سر برنامه اتمی ایران دیده نمیشود.
این نشریه همسویی و همافزایی دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو را که در نشستهای اخیر این دو رهبر (در دیدار این هفته نخستوزیر اسرائیل از کاخ سفید) دیده شد، سومین نشانه این دانسته که جنگ اسرائیل و ایران قابل تکرار است.
نیوزویک تحرکات تهاجمی حوثیهای متحد تهران در حمله به اسرائیل را که این هفته هم به صورت شلیک موشک بالیستیک به اسرائیل و هم دو مورد حمله به دو کشتی و غرق کردن آنها در دریای سرخ به تصویر کشیده شد و قابلیت نظامی رو به رشد حوثیها را نشان داد، علامت دیگری از «راهبرد گستردهتر ایران برای فشار بر اسرائیل و مختل کردن خطوط کشتیرانی» دانسته و نوشته است که افزایش این نوع از خصومتها، احتمال ورود دوباره آمریکا به رویارویی نظامی مستقیم در منطقه را افزایش میدهد.
نرگس محمدی از تهدید شدن توسط حکومت به حذف فیزیکی خبر داد
کمیته صلح نوبل در نروژ روز جمعه در بیانیهای خبر داد که نرگس محمدی در ایران توسط «عوامل رژیم» به «حذف فیزیکی» تهدید شده است.
کمیته نوبل در این بیانیه از این «تهدیدات جدی» ابراز نگرانی کرده است.
هشدار تازه وزارت خارجه آمریکا درباره سفر به ایران
عماد شرقی، بازرگان آمریکایی- ایرانی که چند سال «به ناحق» در ایران زندانی شده بود، و وزارت خارجه آمریکا، در فراخوانهایی از همه شهروندان دارای تابعیت دوگانه آمریکایی- ایرانی خواستند از هر گونه سفر به ایران اکیدا خودداری کنند زیرا «خطر بازداشت» آنها از سوی جمهوری اسلامی برای گروکشی سیاسی، بهویژه در مقطع فعلی، بسیار جدی است.
آدم بوهلر، نماینده ویژه آمریکا در امور شهروندان آمریکایی زندانی در جهان، روز پنجشنبه در یک نشست خبری در واشینگتن گفت خطر بازداشت غیرقانونی یا گروگانگیری دولتی، برای ایرانی-آمریکاییها بیشتر از سایر شهروندان ایرانی است که تابعیت یک کشور دیگر را هم دارند.
آقای بوهلر یادآوری کرد که شهروندان ایرانی- آمریکایی زیادی در گذشته «به ناحق» از سوی جمهوری اسلامی دستگیر و زندانی شده، سالها به «اتهامات واهی» در بازداشت ایران رها شدهاند، «زیر شکنجه روانی قرار گرفتند و حتی به اعدام محکوم شدند».
به گزارش سیانان، وزارت خارجه آمریکا کارزار خود برای دادن هشدار به ایرانی-آمریکاییها به منظور خودداری از سفر به ایران را در پی درگیری نظامی اخیر اسرائیل و ایران و حملات نظامی آمریکا به سایتهای هستهای ایران، تشدید کرده است.
وزارت خارجه آمریکا در هشدارهای سفر خود نوشته است با وجود تمامی توصیههای اکید به نرفتن به ایران، باز اگر هنوز کسانی هستند که میخواهند به ایران سفر کنند، نمونه دیانای خود را نزد بستگانشان در آمریکا و همچنین وصیتنامهای از خود را برای عزیزانشان در آمریکا باقی بگذارند.
عماد شرقی روز پنجشنبه با حضور در وزارت خارجه آمریکا خطاب به شهروندان دوتابعیتی آمریکایی- ایرانی گفت: «حرف مرا گوش کنید، سفرتان را لغو کنید، خطر دستگیری و زندانی شدنتان بسیار زیاد است، به من اعتماد کنید، هیچ چیز ارزش شکنجه شدن و گذراندن سالهای عمرتان در سلولهای کثیف و تاریک زندان ایران را ندارد».
او افزود: من هم قبل از سفرم به ایران اطمینان داشتم که اتفاقی برایم نخواهد افتاد اما اشتباه میکردم، شما اشتباه مرا تکرار نکنید، ایرانی بودنتان محافظتی از شما نمیکند بلکه شما را به هدفی راحتتر برای مقامات ایران تبدیل خواهد کرد تا از شما به عنوان یک مهره سیاسی سوءاستفاده کنند».
عماد شرقی بهار هفت سال پیش برای دیدار خانواده به تهران رفت و به اتهام «جاسوسی» زندانی و به ده سال حبس محکوم شد. آقای شرقی پس از حدود پنج سال حبس در اوین در اواخر شهریور دو سال پیش در یک معامله ایران و دولت جو بایدن در آمریکا آزاد شد. همسر او نیز سالهای زیاد ممنوعالخروج بود.
هنوز شماری شهروند دوتابعیتی، از جمله رضا ولیزاده، خبرنگار پیشین رادیوفردا، در زندان جمهوری اسلامی ایران هستند.
وزیر خارجه ایران روز ۱۹ تیر تأیید کرد که جمهوری اسلامی یک دوچرخهسواری فرانسوی-آلمانی ۱۸ ساله را نیز (که ایرانی نیست و تنها در حال عبور از ایران با دوچرخه بوده) بازداشت کرده است.
نامه گالانت به خامنهای: اسرائیل همه جا چشم و گوش دارد
وزیر دفاع پیشین اسرائیل در «نامه سرگشاده» به رهبر جمهوری اسلامی ایران به او هشدار داد که اگر حکومتش به تلاش برای دستیابی به توان هستهای نظامی ادامه دهد، «بهای سنگینی» خواهد پرداخت.
ژنرال ذخیره یوآو گالانت، در این نامه به تاریخ جمعه، ۲۰ تیر، خطاب به علی خامنهای، به سهم خود در طراحی حمله نظامی اسرائیل به ایران که «در جنگ ۱۲ روزه به اوج خود رسید»، اشاره کرده، «دستاوردهای اسرائیل» از زمان حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل را برشمرده و نوشته است که اسرائیل در هر جایی «چشم و گوش» دارد.
آقای گالانت به علی خامنهای نوشت: «ما هرگز یکدیگر را ملاقات نکردهایم، اما اطمینان دارم که هر دو ما مطالب زیادی درباره هم میدانیم، من شما را از حدود سه دهه پیش میشناسم و تمامی مقاطع حیاتی رهبری شما را بررسی کردهام؛ تصمیمات شما، دکترین و طراحی نیروهای نیابتی را که در منطقه برپا کردید، دنبال کردهام. شاهد بودم که شما بعد از (روحالله) خمینی رهبری را به دست گرفتید و قدرت سیاسی خود را با ساخت هژمونی ایرانی در منطقه ساختید. نه تنها اهداف شما بلکه شیوههایی را آموختم که شما باور داشتید با توسل به آنها اهدافتان را محقق میکنید».
او در این نامه افزود من در مقام وزیر دفاع مسئول بودم که دههها اطلاعات و قابلیتهای جمع شده در نیروی هوایی و درک راهبردی اسرائیل را به یک طرح نظامی هماهنگ تبدیل کنم؛ همان طرحی که "حلقه آتش" شما (در اطراف اسرائیل) را به چاقویی داغ تبدیل کرد که گویی یک قالب کره را میبرد، و در نهایت باعث فروپاشی طرح شما شد؛ طرحی که در جنگ ۱۲ روزه اسرائیل و آمریکا علیه برنامه هستهای، موشکی و ردههای ارشد نظامی شما به اوج خود رسید».
ژنرال گالانت در نامه طولانی خود جزئیات «شکست» طرح «حلقه آتش» مورد نظر ایران در اطراف اسرائیل و «شکستها» در بیروت، دمشق و تهران را بیان کرده و به جزئیات عواقب حملات اخیر اسرائیل در ایران پرداخته و نوشت «از بسیاری جهات، ما بیشتر از خود شما، شما را شناختهایم».
او از رهبر جمهوری اسلامی پرسید که آیا حاضر است آینده خود و آینده ایران را در یک مصاف هستهای جدید «که بعید است بتواند به خط پایان برسد» به خطر بیندازد؟ به نوشته او، ایران برای محافظت از یک برنامه هستهای به قابلیتهای دفاعی و تهاجمی هم نیاز دارد اما این قابلیتها در ایران پیشاپیش ناکارآمدی خود را «ثابت کردند».
ژنرال گالانت نوشت شما کشوری با ۹۰ میلیون نفر جمعیت و مساحتی ۶۰ برابر اسرائیل دارید، اما امروز «بیش از هر زمان دیگر در معرض خطر است»... و «اکنون لحظه انتخاب است... که آیا سعی در احیای تلاش هستهای... و زرادخانه خود خواهید کرد یا بر رفاه و آینده مردم خود متمرکز خواهید شد؟ اگر دوباره اشتباه انتخاب کنید، ما همانجا منتظر هستیم».
مقامات اسرائیلی و جمهوری اسلامی حدود دو دهه درگیر هشدار دادنهای متقابل بودهاند اما ظاهرا این نخستین بار است که چنین نامه سرگشاده و مفصلی از سوی یکی از ارشدترین مقامات نظامی اسرائیل خطاب به رهبر جمهوری اسلامی نوشته و علنی میشود.
نامهٔ ۱۸۰ صاحبنظر برای تغییر نظام حکمرانی ؛«ایران با خطر موجودیت روبهروست»
۱۸۰ صاحبنظر و استاد دانشگاه که چهرههای مشهوری در میان آنان حضور دارند خواستار «تغییر پارادیم (انگاره) حاکم بر نظام حکمرانی» در ایران شدند.
های کحالزاده، پژوهشگر در دانشگاه برندایس و یکی از امضاکنندگان این نامه، دیدگاهش را در این باره مطرح کرده است.
«ادامه بازداشت ده یهودی» ساکن شیراز و اصفهان
رسانههای اسرائیل با استناد به منابع نزدیک به جامعه یهودیان ایران گزارش دادند که ده نفر از یهودیان در شیراز و اصفهان که زمان کوتاهی پس از پایان درگیری نظامی اسرائیل و جمهوری اسلامی به نهادهای امنیتی ایران احضار شدند، هنوز در بازداشت هستند.
به گزارش شبکه کان در روز پنجشنبه، ۱۹ تیر، تلاش برای رهایی بازداشتشدگان ادامه دارد.
این گزارش به جزئیات کوششها جهت رهایی یهودیان بازداشتی اشاره نکرد، اما افزود سایر اعضای جامعه یهودیان ایران پس از نگرانیهایی که در جریان درگیری نظامی و پس از آن بروز کرده بود، «به روال عادی زندگی بازگشتهاند».
گزارشهای ماه گذشته حاکی از بازداشت ۳۵ تن از یهودیان در شیراز و اصفهان بود.
هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر به نقل از خانواده برخی از احضارشدگان گزارش داده بود که مسئولان امنیتی تلاش کردند به آنها «اطمینان خاطر بدهند که قصد ایجاد فشار بر جامعه یهودیان را ندارند و احضارها متأثر از فضای جنگ اخیر اسرائیل و ایران، با هدف گردآوری اطلاعات و "پیشگیری از ارتکاب جرم" بوده است».
فعالان جامعه یهودی ایرانی در اسرائیل و آمریکا نیز گفته بودند که به کلیمیان ایران توصیه شده از تماس با بستگان خود در اسرائیل خودداری کنند.
با این حال، چند روز پس از آن، همایون سامهیح نجفآبادی، نماینده کلیمیان در مجلس شورای اسلامی، خبر بازداشتها را به دلایل مرتبط با امور امنیتی رد کرد و گفت دلیل آن جشنهای خانوادگی بدون مجوز بوده و آنها در شرف آزاد شدن هستند.
آقای سامهیح همچنین گفته بود در جنگ اخیر، «شماری از کلیمیان ایرانی شهید شدند» و آن را نشان وفاداری یهودیان ایرانی نامید.
رادیوفردا نمیتواند مستقلا این اطلاعات را تأیید یا رد کند. مقامات قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران نیز خبری در این زمینه منتشر نکردهاند.
از حدود ۱۲۰ هزار یهودی ساکن ایران در سال ۱۳۵۷، کمتر از ده هزار تن در کشور باقی ماندهاند. شماری از جوانان یهودی سرباز وظیفه در ارتش جمهوری اسلامی ایران ماه گذشته در یک آیین در کنیسه ابریشمی حضور یافتند.
میزان تأثیر بمبهای سنگرشکن بر تأسیسات هستهای ایران هنوز مشخص نیست
کارشناسان آژانس آمریکایی مسئول ساخت بمبهای سنگرشکن که در حمله روز اول تیر به تأسیسات هستهای ایران استفاده شد، روز پنجشنبه اعلام کردند که هنوز منتظر دریافت دادههای دقیق درباره میزان خسارت این حمله هستند.
مقامات «آژانس کاهش تهدیدات دفاعی» آمریکا (DTRA) به خبرنگاران گفتند که در حال حاضر اطلاعاتی در اختیار ندارند که نشان دهد آیا بمبهای سنگرشکن به کار رفته در حمله به تأسیسات فردو به عمقی که برای آن طراحی شده بودند، نفوذ کردهاند یا خیر.
اسرائیل از روز ۲۳ خرداد حمله به مقامهای نظامی و دانشمندان هستهای و پایگاههای نظامی ایران را آغاز کرد که آغازگر حملات هوایی دو کشور به یکدیگر شد.
پس از ۱۲ روز درگیری و بمباران سایتهای هستهای ایران توسط آمریکا با استفاده از ۱۴ بمب سنگرشکن از نوع GBU-57 و همچنین موشکهای میانبرد، ایران و اسرائیل با میانجیگری دونالد ترامپ با آتشبس موافقت کردند.
از آن زمان تاکنون، میزان خسارت وارده به تأسیسات هستهای ایران محل بحث و گمانهزنی بوده است. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، از «نابودی کامل» این تأسیسات سخن گفته است. هرچند برآوردهای متفاوتی درباره تأثیر حملات بر کلیت برنامه هستهای ایران ارائه شده است.
قالیباف: نحوهٔ عملیات اسرائیل در ساعتهای اول جنگ ما را غافلگیر کرد
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت که «نحوه عملیات» اسرائیل در بامداد ۲۳ خرداد که منجر به کشته شدن فرماندهان ارشد نظامی جمهوری اسلامی شد، باعث غافلگیری و شوک در ایران شد.
محمدباقر قالیباف شامگاه پنجشنبه ۱۹ تیر در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد: «ما در نحوه عملیات آنها غافلگیر شدیم... در همان لحظه اول فرماندهان ما را زدند، یعنی حدود ساعت ۳ صبح کار خود را با زدن فرماندهان ما آغاز کردند.»
بر اثر این حملات اسرائیل که آغازگر جنگ ۱۲ روزه با ایران شد، رئیس ستادکل نیروهای مسلح، فرماندهکل سپاه پاسداران، فرمانده قرارگاه خاتمالانبیا سپاه، فرمانده نیروی هوافضای سپاه و چندین مقام نظامی دیگر و همچنین دانشمندان هستهای ایران کشته شدند.