نخستوزیر اسرائیل میگوید یکی از شرطهای او برای حمایت از توافق احتمالی ایران و آمریکا آن است که جمهوری اسلامی تولید موشکهای با برد بیش از ۳۰۰ مایل (۴۸۲ کیلومتر) را کنار بگذارد.
بنیامین نتانیاهو در مصاحبهای با شبکه فاکس نیوز که روز یکشنبه ۲۲ تیر پخش شد، اعلام کرد که از «توافق استثنایی» با ایران حمایت خواهد کرد و افزود علاوه بر منع غنیسازی اورانیوم که خودش و دونالد ترامپ بر آن تأکید دارند، این توافق باید «بدون موشکهای بالستیک فراتر از آنچه در معاهدات بینالمللی مجاز شمرده شده است، یعنی ۳۰۰ مایل» باشد.
ایران در واکنش به حملات اسرائیل طی ۱۲ روز جنگ، به شکل مداوم شهرهای اسرائیل را با موشکهای بالستیک هدف قرار داد که تعدادی از آنها با عبور از از سامانههای پدافندی، خسارتها و تلفاتی به جا گذاشتند.
نخستوزیر اسرائیل همچنین در توضیح شرط سوم خود برای حمایت از توافق احتمالی گفت که جمهوری اسلامی باید «محور ترور» را نیز کنار بگذارد که اشارهای به حمایت تهران از گروههای نیابتی در خاورمیانه است.
آقای نتانیاهو تصریح کرد: «این سه مورد را به من بدهید… اگر حکومت ایران با آنها موافقت کند، آن وقت حکومت متفاوتی خواهیم داشت.»
نخستوزیر اسرائیل اضافه کرد که اگر این اتفاق رخ ندهد، باید جمهوری اسلامی را «دور نگه داریم و بگذاریم اوضاع درون ایران به هر سمتی که در حال حرکت است، پیش برود.»
بیشتر در این باره: «احتمال حمایت ترامپ» از حمله جدید به ایران در صورت حرکت تهران به سمت سلاح اتمیتهران و واشینگتن در ماههای اخیر پنج دور مذاکرات هستهای برگزار کردند و دور ششم آن قرار بود ۲۵ خرداد در مسقط برگزار شود، اما در پی حملات روز ۲۳ خرداد اسرائیل به ایران لغو شد.
مقامهای جمهوری اسلامی میگویند تهران تحت هیچ شرایطی حاضر نیست غنیسازی اورانیوم را متوقف کند.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، روز شنبه با تکرار این موضع گفت در مذاکرات بعدی ایران با آمریکا «ما هیچ توافقی که در آن غنیسازی وجود نداشته باشد، نخواهیم داشت».
هنوز تاریخ و محل دقیق دور بعدی مذاکره میان ایران و آمریکا اعلام نشده است.
بنیامین نتانیاهو در بخش دیگری از مصاحبه خود همچنین مدعی شد که حکومت ایران بعد از جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل به «دردسر بزرگی» افتاده است.
نتانیاهو همچنین گفت اگر اسرائیل و ایالات متحده حمله نمیکردند، ایران میتوانست ظرف یک سال به سلاح هستهای دست پیدا کند.
او اظهار داشت که اگر ایران به بمب اتم دست مییافت، «حقیقتا از آن استفاده و ما را نابود میکرد».
بنیامین نتانیاهو گفت سپاه پاسداران عجله داشت تا اورانیوم غنیشده را به سلاح تبدیل کند و این روند را پس از سقوط حزبالله و ضرباتی که به محور او وارد شده بود، شتاب داده بود.
او در این زمینه توضیح داد: «ما این فرآیند را دیدیم، ارزیابی کردیم که در یک سال به بمب اتم خواهند رسید و برخلاف قدرتهای هستهای دیگر، از آن استفاده هم خواهند کرد، استفاده حقیقی، در آن صورت ما نابود میشدیم».
دونالد ترامپ از زمان مبارزات انتخاباتی خود تاکنون بارها تأکید کرده که خط قرمز او دستیابی ایران به سلاح هستهای است و در ماههای اخیر شرط توافق با تهران را توقف کامل غنیسازی اعلام کرده است.
در جریان جنگ میان ایران و اسرائیل، ایالات متحده روز اول تیر با استفاده از بمبهای سنگرشکن و موشکهای میانبرد سه تأسیسات هستهای فردو، نطنز و اصفهان را هدف قرار داد.
رئیسجمهور آمریکا سپس اعلام کرد این تأسیسات بر اثر حمله آمریکا به شکل کامل نابود شدند.
با این حال وزارت دفاع آمریکا گفته است که هنوز در حال ارزیابی خسارت وارد شده به سایتهای هستهای ایران و میزان نفوذ مهمات استفادهشده در این حمله است.
ایران در پی حملات اسرائیل و آمریکا، همکاری با آژانس بینالمللی انرژی هستهای را به حالت تعلیق درآورده و دبیرکل آژانس نیز گفته که اطلاعاتی درباره وضعیت تأسیسات هستهای و ذخیره اورانیوم غنیسازیشده ۶۰ درصدی ایران در دست نیست.